Un tastet de la pedra seca de la Torre de l'Espanyol a partida de les Heretats Noves amb parada al maset de Lluert

 






Un tastet  de la pedra seca de la Torre de l'Espanyol a la partida de les Heretats Noves.

El dissabte 25 de novembre de 2022 farem una sortida guiada pel Grup Anjubs a la partida de les heretats noves per tal de conèixer diferents tipus de construccions de pedra seca del nostre terme. 

Foto de Mercé Veà


Zona Eretes Noves (Institut Cartogràfic de Catalunya)


Aquesta 3a edició de la Setmana de la Pedra Seca anirem a les Heretats Noves, o Eretes Noves, aquesta partida està situada a l'est de la Torre a uns 6km. 

Abans d'arribar deixarem els vehicles. Just al maset de Joan de Lluert i allí mateix visitarem lo seu anjub.

A la partida de les heretats noves trobem dos subpartides: la dels Boscos i la del Coll de la Garganta. Quan a meitat del s.XIX, la fil.loxera va arrasar les vinyes franceses, la major part de propietaris d'aquestes partides van optar per plantar-hi vinya, fet que els va proporcionar excel.lents resultats. Més tard, quan aquesta plaga va arribar també a Catalunya, aquest conreu va ser substituït per ametllers i olivers. És un terreny repartit en molts propietaris, i les parcel.les tenen una extensió aproximada de 3 o 4 hectàrees.

És un terreny situat al mig de quatre valls, fet que determina que hi hagi molts racons abancalats amb abundants i grans marges de pedra en sec, la majoria molt ben conservats. El terreny és argilós i pedregós, tot de secà.

És una zona molt muntanyosa, a l'actualitat pocs pagesos s'hi desplacen. 

Un dels que sí hi va és en Quimet . Visistarem la seua finca , hi trobarem uns bons exemples de diferents construccions de pedra seca aixì com el gran treball de conservació que ell mateix ha fet !! 

No us ho podeu perdre. 

Foto : Mercé Veà

En arribar ens espera un vermudet que inicialment voliem fer als rentadors i ara farem a l centre d'informació i allà trobareu lavabos i més... i la farem petar!! 

Animeu-vos!!


La Torre des de la coma


Bibliografia:

ELS ANJUBS DE LA TORRE DE L'ESPANYOL. Construccions de pedra seca del paisatge de secà. Eva A, Teresa C, Maria M, Marcè V i Quimet J. Editat per l'Ajuntament de la Torre de l'Espanyol. Any 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Caminada a: La cabana de Ruana i diferents construccions de pedra seca. Diumenge dia 26 de 9h a 11h , aprox- Partida dels Colls - 4a setmana de la pedra seca

Les Hortes (fonts de la Torre) - 4a setmana de la Pedra Seca